Restauracja Słupskie Smaki
Nasze „Słupskie Smaki”
Każdemu ślinka leci na myśl o
wspaniałej babcinej kuchni, gdzie jajka musiały być wprost z kurnika, mleko od
wydojonej o świcie krowy, a rosół ugotowany z koguta, który jeszcze kilka minut
wcześniej biegał dookoła płotu. Podwaliny pod znakomitą, słupską kuchnię
stworzyły tradycje kulinarne przywiezione tutaj po wojnie z: Wilna, Grodna,
Warszawy, Kielc, Krakowa, Poznania i dziesiątków innych miejsc, z których pochodzili
osadnicy. Z ciekawością przybysze smakowali dań swoich sąsiadów i podpatrywali tajniki miejscowej kuchni kaszubskiej, rybackiej czy typowej
mieszczańskiej - niemieckiej. To, co w każdej z tych kuchni było
najsmaczniejsze – wędrowało do wspólnej skarbnicy przepisów, zapisywanych w
domowych kajetach i przekazywanych następnemu pokoleniu.
My do tych tradycji – NAJLEPSZYCH
REGIONALNYCH SMAKÓW – nawiązujemy!